Gastronomía y turismo
Image default

Navarrés Cellerer: Evolucionar per a mantindre l’essència

Despuntava la dècada dels 60 quan D Vicente Navarro obria les persianes d’un nou comerç en l’Avinguda Cardenal Benlloch de València. Tal vegada imaginava que sis dècades després el seu xicotet negoci seguiria en peus, en aqueix mateix lloc i en la seua mateixa família. Tal vegada ni s’atrevia. Va treballar per a això, per descomptat, i primer el seu fill i després el seu net van saber aprendre l’ofici i mantindre’l viu.

El primer que crida l’atenció quan et plantes davant el número 100 d’aquesta gran artèria de la ciutat és la façana de ceràmica, amb motius vegetals i en aqueix to sépia en què ens imaginem sempre els vells (i bons) records i que anuncia l’entrada a un local amb solera. Les seues portes de cristall deixen veure que en aqueix local es tanquen molts tresors. Un llarg taulell de fusta. Les parets plenes de recipients de cristall de diferents colors. L’olor especial d’un lloc especial.

Tota una oferta dels millors vins als millors preus. Blanco, negre. Fins al rosat que s’embene allí segella la boca dels qui diuen que el rosat no és vi. Altres tradicions molt nostres, com prendre el vermú, troben en aquest celler l’oportunitat de provar sabors nous, que venen de llocs que coneixem i dels quals, tal vegada, fins a aqueix moment, no sabíem que produïen productes que competeixen en qualitat amb les més famoses denominacions d’origen.

Més sabor de costum. L’oli. Els olis, perquè fins i tot en aquests sorprén la gran quantitat de varietats entre les quals podem triar. Embotits seleccionats. Pans. Dolços típics quan l’època de l’any convida a això. Acompanyats del vi correcte, l’oli correcte, la mistela perfecta.

David no molesta quan entres. Et deixa mirar. Sap que alguna cosa et cridarà l’atenció i que preguntaràs. No necessita atabalar-te. Quan per fi fas el que es preveu, sempre un bon consell. Aquest negre, t’encantarà amb el pernil serrà. A aquest formatge li va est. I per a les postres, aquest altre, que és dolç. No falla.

David és la tercera generació de Navarro que està al capdavant de el celler. El seu pare, Manolo, li va ensenyar bé l’ofici i, igual que va fer est, David ha sabut adaptar el negoci familiar als nous temps. Fins i tot a temps de pandèmia.

Mai ha tancat. Ha traslladat el gruix del servei a la venda en línia mentre ha fet falta. I el servei és tan ràpid i bo que segur que molts continuarem recorrent a ell en el futur. Navarrobodeguero.com, així de fàcil. Quan entres en la pàgina quasi notes l’olor del vi i de la nostàlgia. A això se’n diu evolucionar sense perdre l’essència.

No obstant això, cap afeccionat a les begudes espirituoses de qualsevol tipus -sorprén la varietat de whisky, ginebra, vodka, rom, etc. que es pot trobar—i ni molt menys els qui gaudeixen amb una copa de vi bé maridada, han de renunciar a viure l’experiència de visitar el celler en persona perquè no es tracta de comprar alguna cosa, sinó de viure alguna cosa. Seixanta anys des d’aquell dia i no ha perdut ni un gram d’encant. Navarrés cellerer té les seues portes obertes i val la pena creuar-les.

Leave a Comment