Gastronomía y turismo
Image default

La primera Tòfona Negra d’Espanya es va presentar a València

Les tòfones del Toro marquen l’inici de la temporada

La temporada de la tòfona negra 2020-21 va arrancar  hui 26 de novembre quan les primeres tòfones del municipi castellonenc del Toro van ser caçades i cuinades a València. En l’acte gastronòmic, celebrat en el restaurant En-Boga Bar de la ciutat del Túria, el xef Rafael Brández va elaborar diversos plats tots ells acompanyats del conegut com a diamant de la gastronomia. Els olis d’oliva de Oliespal, almàssera d’Altura on es moltura l’excel·lent varietat serrana de Espadán, els arrossos del molí d’Antonio Tomàs de Sollana i els vins del celler de Requena Lladre de Llunes van actuar com a consorts. L’esdeveniment va comptar amb la participació de truficultores, elaboradors de productes de tòfona i planteristes trufícolas. En l’acte es van exposar els primers exemplars recol·lectats davant hostalers i premsa especialitzada.

La 1ª Tòfona d’Espanya s’emmarca dins dels actes que porta avant la Fira de la Tòfona del Toro, degana entre les fires truferas i primera en el calendari nacional. Aquesta edició no ha pogut celebrar-se per la pandèmia, encara que sí que es portaran avant les jornades gastronòmiques en l’hostaleria del Toro. Aquests són els participants: Hotel rural Els Abrils, Restaurant El Suís i Casa Botija; els menús truferos s’oferiran fins a ben entrat el mes de desembre i també serà possible la compra de tòfona fresca.

Les primeres tòfones

Les serres de l’interior de les províncies de Castelló i València, donada la seua considerable altura, baixes temperatures una vegada avançat la tardor i disposició a la influència del Mediterrani, són les primeres del món on les tòfones negres aconsegueixen la maduració perfecta per al seu consum. Aquest és un fong que prospera sota terra i que per a la seua recol·lecció és necessària la col·laboració de gossos truferos, ensinistrats per a la seua detecció i cerca, una activitat que, si antigament es realitzava en les muntanyes de carrasca i rouredes, des de fa un parell de dècades es duu a terme en camps sembrats d’arbres inoculats amb la micorriza d’aquest fong tan preuat. Amb aquesta presentació, es va donar per inaugurada una nova temporada per a les tòfones negres.