Gastronomía y turismo
Image default

Exposició L’ombra del Castell, de José Juan Gimeno a Cullera

Divendres passat s’inaugurava l’exposició “L’ombra del Castell” a Cullera davant la presència de nombrosos amics i convidats que no van voler perdre’s l’oportunitat de veure un nou treball del pintor José juan Gimeno. L’artista, emocionat, va mostrar el seu agraïment per aquest magnífic acolliment i va comentar les característiques de les obres inspirades en aquest emblemàtic monument. Va aprofitar l’ocasió per a agrair a Kike Gandía Álvarez, el seu compromís perquè aquest acte, del qual ja havien parlat mesos arrere, fora una realitat i va cedir la paraula al poeta Félix García Colomer, que va llegir un parell de poemes dels quals conté el catàleg d’aquest esdeveniment, que també ha comptat amb la seua col·laboració.
Kike Gandía, Director del Museu d’Història i Arqueologia i tècnic de Patrimoni de l’Ajuntament local, també va mostrar públicament la seua satisfacció davant aquestes pintures de les quals va comentar estar fetes a la mesura del Monument més important de Cullera. Va celebrar que l’època post-Covid s’obrira amb aquest esdeveniment que feia tornar l’art a aquestes instal·lacions i va aprofitar per a anunciar, que al costat d’aquesta exposició, vindrien altres iniciatives per a completar l’oferta artística estiuenca ja que la Ciutat sempre ha tingut una inquietud especial per la cultura.
Donem l’enhorabona a Kike Gandia per aquesta nova obra i ens explica…
-“Ens ha encantat aquest treball que és un projecte específic per al Castell i que ha arribat després d’un confinament que ens ha tingut reclosos sense permetre’ns gaudir de l’art en directe i en companyia.

Com naix aquest projecte?
-“Naix d’unes converses amb José, al qual vaig conéixer a la Casa de l’Ensenyament, ací a Cullera. En veure la seua obra em va cridar l’atenció aqueixa perícia entre el disseny artístic, el dibuix i la delineació. Em va encantar el treball que mostra amb les seues finestres i com aquestes solen abrise cap a un espai exterior, així que quedem d’acord a fer una cosa especial per a aquest Castillo”.

Què destacaries d’aquest projecte?
-“Potser els colors que utilitza l’artista, expressament aconseguits per a identificar aquesta fortificació on predominen els tons terrosos que li donen una personalitat única. Tingues en compte que tot l’edifici està fet amb tapiales de terra i pedra, tan comunes en les construccions àrabs d’aquells temps. Després també m’encanta com juga amb els espais a través de llums i ombres, detall que reflecteix la passió de José per la fotografia”.

Fins quan es podrà visitar l’exposició?
-Fins al 30 de setembre
Moltes gràcies Kike i enhorabona.

En L’Hombra del Castell trobem 16 quadres de petit i mitjà format i una obra escultòrica on Gimeno utilitza la llum i les ombres com a fil conductor a través del temps. Mil anys d’història que han produït en l’edificació grans canvis. Pensat des de la seua construcció per l’Estat Cordovés com a punt estratègic dels recursos naturals i que ha anat transformant-se a gust dels seus nombrosos inquilins, des de l’Edat mitjana fins a les Guerres Carlistes i fins i tot amb modificacions posteriors.
Malgrat això, Gimeno no ho presenta com un monument històric, sinó que plasma en les seues obres la inherent intimitat d’aquesta construcció, els seus racons més emblemàtics com les sageteres, les torres i altres espais que han anat canviant amb el pas dels seus diferents habitants i el fa mitjançant la combinació de colors càlids mediterranis i terrosos que ressalten les ombres com a testimonis muts de la seua  tranformació.
Juan José Gimeno és un artista que sol inspirar-se en els paisatges urbans, edificis, construccions o estructures, dotant a les seues obres d’aqueixos xicotets detalls que solen passar-nos desapercebuts per a entendre el context d’una urbs on malgrat la metamorfosi que pateix amb el temps, no està exempta de privacitat o d’intimitat. Mostra les edificacions de manera antropològica per a entendre l’essència de l’ésser humà i la seua evolució.
José Juan Gimeno ha comptat per al muntatge d’aquesta exposició amb un altre gran artista i amic, com és Miguel Ángel Aranda, cordovés establit en Russafa, que té una extensa obra plàstica i reconeguts treballs de disseny gràfic.
Els que desitgen veure aquesta nova col·lecció poden aprofitar i visitar a més el Museu Històric del Castell, contemplar la majestuosa Torre de la Reina Mora, la Torre de Miranda, la Torre del Racó de Sant Antoni, la Torre Desmochada o la Torre Octogonal. També poden seguir una senda que recorre l’antic perímetre emmurallat o delectar-se amb la projecció d’alguns audiovisuals sobre Cullera i El Castell.