Gastronomía y turismo
Image default

Concurs Internacional de Paella Valenciana 2021

L’emblemàtic paratge de la Montañeta dels Sants, en plens arrossars banyats per l’Albufera, va ser l’escenari per a la presentació de la 60+1 edició del Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca. Una nova convocatòria tan il·lusionant com esperada ja que a conseqüència de la pandèmia la celebració del seu seixanta aniversari ha hagut d’esperar a aquest 2021. La imatge de l’esdeveniment, creada per l’empresa Socarrat,  reflecteix molt bé aquesta circumstància amb un número 60 on el zero no acaba de tancar-se, com a homenatge als preparatius que es van fer l’any passat i no van poder completar-se,  i mostrant un  +1. Com a símbol d’aquest seixanta aniversari que ha hagut de celebrar-se un any més tard. Com a novetat enguany es canvia la ubicació del *Concurs,  que no se celebrarà en el Passeig de l’Estació, però encara queda concretar quina serà la seua nova seu, ja que el que prima és la seguretat tant de participants com d’assistents. La data per a la seua celebració serà el pròxim dia 12 de setembre. Com en anteriors ocasions, dos dies abans començarà “Firarròs”, on es podran degustar els millors arrossos de Sueca, embotits i dolços artesanals per part d’hostalers i productors locals, fira que romandrà oberta durant tot el cap de setmana.

En l’acte de presentació van ser presents l’Alcalde de Sueca, Dimas Vázquez, la Regidora de Turisme i màxima responsable de Concurs Internacional, Manoli Egea i el coordinador del Concurs Jesús Melero. També van donar suport a l’acte les Falleres Majors de Sueca, El Perelló i Mareny de Barraquetes, Alicia Falcó i Helena Mompó, així com del president de la Junta Local Fallera, Bernardo Garrigós, convidats per l’alcalde de la ciutat i la regidor responsable del certamen.

Manoli Egea, que es va mostrar molt contenta de poder tornar a una certa normalitat, va comentar que s’havia fet un gran esforç, ja que s’havia preparat tot  en molt poc temps. Va anunciar que s’havien duplicat el nombre de patrocinadors i com a novetat enguany el Concurs tindrà aperturada la inscripció  a tots aquells restaurants que ho desitgen. Una vegada feta la inscripció se seleccionaren 40 concursants seguint criteris com el tracte que li dona  a l’arròs cadascun dels restaurants o la trajectòria professional d’aquests. D’entre aquests participants 10 seran internacionals, 3 locals i 27 de la resta de la Comunitat Valenciana. Xile, l’Argentina Perú, els Estats Units, la Xina, Austràlia són alguns dels països confirmats, encara que caldrà esperar com evoluciona la crisi sanitària en cadascun d’ells i com afecta les restriccions i les eixides de les seues fronteres. També va fer referència a l’edició d’un llibre que eixirà prompte  a la llum i que fa un recorregut per la història del Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca i va recordar que aquest esdeveniment està reconegut com d’interés turístic internacional. Per a acabar, va comentar que es tornarà a celebrar el Concurs de Joves Cuiners, entre concursants que estiguen compresos entre els 12 i els 16 anys.

El senyor Alcalde va començar el seu discurs agraint la presència de tots els assistents i va comentar que era una edició molt emotiva ja que es reaperturaba de nou després d’un parèntesi a causa de la pandèmia que va infringir  59 anys de celebració consecutiva. Va fer referència a l’enorme esforç que s’havia fet des del Consistori Local, especialment des de la Regidoria de Turisme en un intent que aquesta nova celebració quede en el record com una de les espectaculars de les quals s’han celebrat fins al moment. Va ratificar el compromís des de les institucions locals per a treballar sempre pel reconeixement del bon nom d’aquest Concurs, va agrair als ciutadans de Sueca el seu respecte per aquest esdeveniment i va desitjar que enguany siga el primer de la volta a la normalitat que tots coneixíem abans que arribara la pandèmia.

Per la seua part Jesús Melero va agrair  a la Corporació Municipal el seu continu suport a l’organització d’aquest Cocurs que en els últims 36 anys ha situat el nom de Sueca en el panorama mundial com un dels llocs idonis per a gaudir d’una magnífica paella valenciana.

Antonio Serrano