Gastronomía y turismo
Image default

Així serà la reobertura de les discoteques, pubs i locals d’oci a la Comunitat Valenciana

Espanya de Nit i l’Institut de la Qualitat Turística Espanyola, juntament amb les associacions d’oci sectorials, han elaborat una Guia de Mesures de Reducció de Riscos contra el Covid19 que comptarà amb una prova pilot

Comptant amb l’evolució favorable que està tenint l’epidèmia, els 1600 locals d’oci nocturn recuperaran la seua activitat en la fase 3 de la desescalada, a partir del mes de juny

Llistes de preus amb codis QR, la recuperació de les palletes en les barres, l’ús dels reservats i el manteniment de la distància interpersonal en les pistes de ball són algunes de les mesures per a preservar la seguretat en els locals d’oci

València, 29 de maig de 2020.- L’Associació d’Empresaris de Salas de Festa, Ball i Discoteques (AEDIVA) i l’Associació d’Empresaris de Pubs (AEPUB) han col·laborat activament amb la patronal de l’Oci Nocturn (ESPANYA DE NIT) juntament amb l’Institut de la Qualitat Turística Espanyola (ICTE), en l’elaboració d’una ‘Guia de Mesures de Reducció de Riscos contra el Covid19’ en l’oci nocturn per a garantir al màxim la seguretat i la protecció de la salut de treballadors i clients, conscients que, en aquests moments, totes les mirades estan posades en com serà la volta a la nova normalitat de la vida nocturna a Espanya, ja que es tracta d’una de les activitats més emblemàtiques de la societat. Un pla de mesures que es troba en fase de validació pel Ministeri de Sanitat, que en els pròxims dies, penjarà les guies dels sectors turístics pendents en la pàgina web del Ministeri d’Indústria Comerç i Turisme.

Per part seua, el President de l’Associació de Discoteques Kike Sagristà, i el President de Pubs, Juan Velasco, asseguren que “el sector està preparat per a iniciar la seua reobertura tenint en compte l’evolució favorable que està tenint l’epidèmia, en aquests moments, i aprofitant l’experiència dels sectors que han iniciat abans la desescalada”. Encara així, l’oci nocturn “pretén traslladar un missatge de prudència i de respecte als calendaris de la desescalada que puga establir el Ministeri de Sanitat i que han de permetre recuperar l’activitat de clubs, pubs i discoteques al llarg del pròxim mes de juny”.

En aquest context, la presentació de la ‘Guia de Mesures de Reducció de Riscos contra el *Coronavirus’, subratllen, “ha de contribuir a transmetre un missatge de seguretat i de capacitat per a recuperar l’activitat en els locals d’oci amb totes les garanties aplicant els protocols d’actuació i posant en marxa les mesures de prevenció per a protegir al públic i als treballadors comptant amb el seu sentit de la responsabilitat”.

Paral·lelament a la difusió de la guia, es realitzaran diferents proves pilot i assajos en entorns reals que permeten avaluar la implantació dels protocols i mesures preventives abans de la seua generalització quan es produïsca la reobertura dels locals en la fase 3 de la desescalada.

Respecte als avantatges del sector recreatiu a l’hora d’adaptar-se a la nova normalitat, “cal tindre en compte que el sector ha mostrat amb escreix la seua capacitat d’adaptació als reptes com ja es va demostrar amb l’entrada en vigor de la prohibició del tabac, que va suposar un abans i un després quant als hàbits del públic i el funcionaments en els locals d’oci”. També el fet que els clubs, pubs, sales de festes i discoteques “compten amb el personal d’admissió responsable de la vigilància i el control de funcionament de les sessions i del comportament del públic, la qual cosa ens situa, de nou, en una situació favorable respecte a altres sectors a l’hora d’enfrontar-se a la nova realitat post-covid”.

PRINCIPALS PROTOCOLS I MESURES PREVENTIVES

La guia de mesures proposa, en primer lloc, la utilització de terrasses en els locals d’oci com a mecanisme per a facilitar la progressiva recuperació de la seua activitat com a eina de suport i control dels fluxos de públic a l’interior dels locals.

En segon lloc i de cara a controlar l’accés a l’interior dels establiments, caldrà adaptar el funcionament de les cues i utilitzar els elements de senyalització per a assegurar que es compleixen els 2 metres de distància interpersonal.

En relació a les barres, caldrà promoure l’ús de palletes ecològiques, i serà recomanable la utilització de llistes de preus simplificades, PDA, aplicacions amb codis QR i sistemes de pagament a través de TPV.

Un altre dels elements que contribueixen a facilitar el funcionament dels locals en la nova normalitat és la utilització de reservats i llotges VIP, que contribuiran a sectoritzar els espais i garantir la distància entre els grups de persones.

En el cas de les pistes de ball, l’ús de màscares serà obligatori mentre l’establisca l’administració sanitària, es fitarà el perímetre de la pista de ball i s’utilitzarà una quadrícula que permeta orientar al públic sobre quin ha de ser la zona de ball que ocupe per a protegir i reservar la distància interpersonal. El local determinarà la capacitat de públic de la pista de ball i serà el personal d’admissió qui supervisarà que es respecten aquestes mesures.

Respecte als banys, és imprescindible la rentada de mans en entrar i en eixir, i els locals comptaran amb personal responsable del control de la capacitat d’aquests i del seu correcte funcionament.

Al costat de la ‘Guia de Mesures de Reducció de Riscos contra el Covid19’, que s’editarà en suport gràfic i digital, s’han elaborat diferents materials divulgatius per a facilitar la implementació del pla de mesures mitjançant l’elaboració de cartelleria informativa, senyalística, marques i precintes per a marcar la distància interpersonal i catenàries que permeten fitar els espais i controlar els fluxos i les circulacions del públic a l’interior dels locals.

A més, s’ha confeccionat un TUTORIAL disponible en YouTube, de la mà de la productora Matter Film, així com un CALL CENTER per a atendre i facilitar tot l’assessorament que necessiten els locals d’oci en tota la Comunitat Valenciana per a aplicar el pla de mesures.

Respecte a la seua implantació, es pretén promocionar juntament amb l’Institut de la Qualitat Turística Espanyola la marca de qualitat sanitària Safe Tourism Certified, dirigida a posar en valor el compromís amb la qualitat i l’excel·lència dels locals d’oci més importants d’Espanya i la implantació del qual fa necessària la participació de les empreses auditores homologades pel ICTE.

D’altra banda, des de la patronal nacional Espanya de Nit, s’agraeix al ICTE i al Ministeri d’Indústria Comerç i Turisme, i a les Associacions sectorials d’oci d’Espanya, la seua confiança en la capacitat de treball de la federació, així com la de les marques i proveïdors del sector, particularment Jägermeister i Pernod Ricard España. També ha sigut clave la implicació dels doctors Sergio Trapote, José Carmona i Ethel Cestafe, els qui, amb els seus coneixements mèdics i la seua experiència en l’oci nocturn, han contribuït en l’elaboració de la present guia.

Més informació: Carmen *Ciscar

615 44 77 63

Leave a Comment